Buck Converter PCB Dizaynında Dikkat Edilecek Noktalar
Merhabalar,
Buck converter PCB dizaynında dikkat edilecek noktaları hazırladığım pratik bir liste yardımı ile aşağıda paylaşıyorum.
- Rsense yani akımı kontrol ettiğimiz direnç mümkün olduğu kadar sürücüye (driver/IC) yakın konumlandırılmalı.
- Buck converter topolojisi ile LED yakıyorsak LED'e yakın en az bir kapasitör konumlandırılmalı.
- Şu dörtlüye dikkat: bobine çıkan sürücü pini (SW switch pin), bobin, o bölgedeki kapasitör ve schottky diyot. Genelde bu komponentler kullanılır, farklı üreticilerin modellerinde farklı yerleşimler olabilir. TDS incelemesi yapılmalıdır. Önemli olan buradaki yoldur. Bu yolda buck topolojisi yapısı gereği gürültü fazla olacaktır. Gürültü de istenmeyen EMI/EMC problemlerine yol açar. Dolayısıyla tasarımda bu komponentlere giden yolun mümkün olduğu kadar dar olması gerekir. Yolu daraltırken maksimum geçecek akıma göre bir hesap yapmayı unutmayalım lütfen.
- Gürültü önleme için toprak hattı/bölgesi oluşturma/konumlandırma önemlidir.
- Sürücünün (driver/IC) exposed pad (orta kısmındaki pad yapısı) kısmının tasarımda mümkün olduğunca kullanılması ısıl performans için önemlidir.
- Anahtarlama frekansı (SW/Switching frequency) ısıl performans ve EMI/EMC için önemlidir. Projenin gerekliliklerine göre ayarlanmalıdır.
- Giriş geriliminin geldiği yerde decoupling capacitor (dekuplaj kapasitörü/kapasitörleri) kullanmayı unutmayalım. Bu kapasitörler sürücüye yakın konumlandırılmalı.
Yorumlar
Yorum Gönder